Tecknad tjej med rosa hår firar med ballonger och confetti

Årskrönika 2017

 

Vilket otroligt år 2017 har varit och det hade inte kunnat sluta på ett bättre sätt – vi avslutade året med att beställa första omgången prototyper för Heather från en tysk fabrik och kommer med största sannolikhet inom kort även lägga en beställning på prototyper för Scarlet. Jej!

Jakten på tillverkare

Den fantastiska nyheten för oss osökt in på årets absolut största utmaning och det vi lagt klart mest tid, arbete, ångest, energi och vilja på – att hitta en tillverkare i Europa.

När vi började den här resan så såg det otroligt ljust ut på den punkten. Europa sitter på en hel del företag och kunskap inom området och allt pekade på att det skulle bli plättlätt att hitta en europeisk tillverkare.

Tech Textile i Frankfurt

I maj åkte jag, Emma, ner till Frankfurt och en gigantisk mässa inom Tech Textile för att hitta den perfekta samarbetspartnern. Jag hade med mig en lång lista med potentiella företag som kontaktats innan och alla hade den perfekta lösningen till oss.

Det visade sig dock att det inte var riktigt så enkelt. Många av dem jag träffade arbetade inte ens med uppvärmda textilier och många andra var inte ett dugg intresserade av att arbeta tillsammans med ett modevarumärke.

För högt ställda krav?

Det är inte bara en gång under 2017 som jag har ifrågasatt mig själv kring om jag har ställt kraven för högt på vilken typ av aktör jag vill hitta.

Det har sedan start varit viktigt med en så närproducerad produkt som möjligt. Om inte Sverige är möjligt så åtminstone i Europa. Detta för att hålla nere transporter så mycket som möjligt och kunna ha kontroll över arbetsvillkor i fabrikerna. Jag hade gärna haft tillverkningen här på Gotland, och drömmen är att i framtiden kunna ha egna fabriker här.

I samtal med andra aktörer så visade det sig dock att det kanske skulle bli svårt att få till det. Jag märkte att många stött på så många problem att de tillslut valt att lägga tillverkningen i Asien.

På kravlistan finns dessutom att aktören ska kunna vara med i produktutvecklingen av I Heat You. Någon som ser lösningar och nya sätt att använda redan befintlig teknik och maskinpark. Framtiden kommer såklart innebära fler produkter än Heather och Scarlet och då vill jag ha en så kort utvecklingsprocess som möjligt. Det kräver antingen en jättestor utvecklingsavdelning hos oss på I Heat You eller en samarbetspartner som kan gå in med kunskap och tankar kring lösningar. Än så länge har vi inte råd med en stor utvecklingsavdelning.

Fortsatt jakt och målgång

Sommaren och hösten har gått åt till att jaga befintliga kontakter och leta reda på nya. Som litet och nystartat företag hamnar en kanske inte alltid högst upp på prioriteringslistan, vilket är fullt förståeligt.

När vi tillslut hittade rätt, all cred till min fantastiska industridesigner Amalia, gick det dock otroligt snabbt. Det tog ungefär fyra arbetsdagar från första kontakt till beställning på våra första prototyper. Inklusive ritningar som skickades lite fram och tillbaka.

Trägen vinner tydligen ibland och tillverkaren verkar pricka i alla krav på listan. Jag kan inte fatta att jag inom kort kommer ha olika varianter på fullt fungerande Heathers att testa!

Annat som hänt under 2017

Lite press har vi lyckats få till kring uretrit och I Heat You också. Några saker som har hänt är att jag skrev om  uretrit på ledarsidan i Gotlands Tidningar i januari. I mars skrevs ett reportage om I Heat You i Gotlands Allehanda, något som bland annat ledde till mail och telefonsamtal från kvinnor som på grund av I Heat You och vårt arbete kring uretrit äntligen kunnat få en diagnos som stämmer.

Vi har också lanserat våra intresselistor för Heather och Scarlet, med toppenbra respons! Så roligt att ni är så många som visar intresse.  Där du kan skriva upp dig för att få ett smaskigt erbjudande när vi lanserar produkterna. Står du inte redan med på listorna så klicka här.

Det har såklart hänt andra saker också – informationsspridning och snack under Almedalen, samarbete med Pattern & Grading kring kläder utan värme på Formex, införande av Internationella Uretritdagen (9 november) och en massa annat, inte minst att vi fått bidrag beviljade från Vinnova, Region Gotland och Almi för att kunna genomföra utvecklingen.

Tack alla fryslortar och andra påhejare

Tack alla underbara fryslortar som hejar på oss på håll och nära. Tack alla som stöttar oss och tror på oss. Tack alla som delar med sig av kunskap och egna erfarenheter. Och TACK till alla er som skickar era egna historier kring uretrit och andra sjukdomar där ni inte blivit sedda och hörda, era historier får oss att orka när det känns tungt – det är för er vi gör det här!

Ett stort tack också till alla som gillar, delar och kommenterar på sociala medier. Som litet bolag är vår marknadsföringsbudget minimal, och vi lägger hellre pengarna på att få ut produkterna så fort som möjligt. För att vi ska synas är alla gilla, dela och kommentarer ovärderliga. Puss på er!

Pink menstrual cup and tampons on color paper background, female intimate hygiene period products, top view

Mens mens mens mens mens

Visste ni att det idag, den 28 maj, är internationella mensdagen? Det är en dag som instiftats av WASH Unicef för att belysa att det finns stora hälso-och jämställdshetsproblem relaterade till menstruation globalt. 28 maj valdes efter en vanlig menscykel – 28 dagar totalt med 5 dagar mens. Mens är ju något en ganska stor del […]
Läs mer
Rainbow colored range of towels on white

Life hacks – handduken

En vild chansning säger att jag inte är ensam om att vilja komma någorlunda nära spegeln när jag sminkar mig. Kanske beror det på att jag ser så sjukt dåligt utan mina glasögon och därför behöver vara nära, men å andra sidan är jag ju inte ensam om att ha nedsatt syn heller. Kalla hand(fat)en […]
Läs mer
Colorful candy and fruit jelly jujube on a pink background

Socker och uretrit

  Jag har inte velat ge mig in i diskussionen kring om hur dina matvanor påverkar uretriten. Mest för att jag är så otroligt trött på alla kostråd kring olika saker, vill inte medverka till någon form av bodyshaming och tycker väl allmänt att det råder en hets kring socker och kolhydrater som är lite […]
Läs mer
Plastic bottle of water near man, boy doing yoga on the beach at sunset , sunrise time. Yoga finger pose

Life Hacks – Vattenflaska

  Att uretrit är skit vet vi. Och att kyla kan komma överraskande vet vi också. Vem tusan klarar av att planera hela tiden för allt som kan hända? Inte jag i alla fall. När kylan överrumplar en på båten, tåget, restaurangen, kontoret eller var det nu kan vara finns ett knep att ta till. […]
Läs mer
Scroll to Top